Pasaportsuz, vizesiz yalnızca kimliğiniz ile gidebileceğiniz ülkeler

  • 26 Kasım 2020
  • 0
  • 726 kez okundu

Seyahat etmenin dünyanın en güzel şeylerinden biri olduğunu söylemek ne kadar doğruysa, bana göre vize için ‘bölüm sonu canavarı’ benzetmesini yapmak da bir o kadar doğrudur.

Seyahat planlamalarında ulaşım, konaklama ve benzeri işler bir şekilde halledilebilse de vize genellikle soru işaretleri ile dolu bürokratik bir engeldir. Son yıllarda vize uygulamalarında olumlu gelişmeler olsa da Amerika’ya, İngiltere’ye ve Avrupa’nın pek çok noktasına vizesiz seyahat edilemiyor. Hayalini kurduğunuz yurt dışı seyahati ile aranıza pasaport ve vize engeli girmiş olabilir. Tam da burada hissedilen umutsuzluğa karşı imdadımıza kimlik ile gidilebilecek ülkeler yetişiyor. Türk vatandaşlarının vizesiz gidebileceği ülkeler arasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Ukrayna, Gürcistan ve Moldova bulunuyor. Her biri için detaylı bilgiler vermeden önce “yurt dışına kimlik ile nasıl çıkılır” ondan bahsedelim.

Kimlik ile yurt dışına nasıl çıkılır?

Kimliği ile yurt dışına seyahat edecek Türk vatandaşların Türkiye’den çıkışta giriş-çıkış formu doldurması gerekiyor. Türkiye’den çıkış noktası ola havaalanı, liman ya da kara sınır kapısında Türk polisi tarafından verilen çıkış formunun kimlik bilgilerine göre ve eksiksiz bir şekilde doldurulması gerekmektedir. Sonrasında 15 TL yurt dışı çıkış harç pulunun alınmasının ardından çıkış işlemleri yapılıyor. Türkiye’den çıkışta doldurulan bu formun seyahat edilen ülke polisine gösterilmesi ve giriş damgası vurulması şarttır. Aynı zamanda giriş-çıkış formu seyahat boyunca saklanmalı ve Türkiye’ye dönene kadar kaybedilmemelidir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ve Gürcistan’a eski tip nüfus cüzdanı ve yeni tip kimlik kartı ile Moldova ve Ukrayna’ya ise yalnızca yeni tip kimlik kartı ile geçilebiliyor.

Türk vatandaşların vizesiz seyahat edebileceği ülkeler

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)

Kıbrıs adasının kuzeyinde 1983 yılından bu yana bağımsız bir devlet olarak varlığını sürdüren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Türkiye’nin yanı başı komşusudur. Kıbrıs sorunu sebebi ile oldukça tanınmış bir ülke olduğu söylenemez. Ancak bakir koyları, pırıltılı kumsalları, tarihi yapılarının yanında birbirinden güzel otel ve mekanları bu güzel ve küçük ülke her yıl binlerce ziyaretçi ağırlıyor. Ülkenin dünya ile bağlantısı Türkiye’nin farklı illerdeki havaya yolu şirketlerinin adaya direkt seferleri ile sağlanıyor. Kıbrıs’a geçerli nüfus cüzdanı ya da Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı ile vizesiz olarak giriş yapılabiliyor. Nüfus cüzdanı veya kimlik kartları ile seyahat eden Türk vatandaşlar ülkede en fazla 30 gün konaklayabiliyor. Pasaport ile girişlerde bu süre 90 güne çıkıyor.

Türkiye’den Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne gidebileceğiniz iller

  • İstanbul
  • Ankara
  • İzmir
  • Antalya
  • Adana
  • Hatay
  • Gaziantep
  • Diyarbakır
  • Trabzon
  • Van
  • Bursa

Kimliğiniz ile gidebileceğiniz ülkelerden biri olan Kıbrıs, Türkiye’den 1,5-2 saatlik uçuş mesafesindedir. Ülkede turizm sektörünün gelişmiş olması özellikle eğlenceli gece hayatı ve kumarhane severlerin rotasını adaya çeviriyor. Aynı zamanda yakın mesafeli ve bol eğlenceli bir balayı için de tercih edilen bölgeler arasında yer aldığını söyleyebiliriz.

Ukrayna

Ukrayna, 603.628 kilometre yüz ölçümü ile tamamı Avrupa’da olan en geniş ülkedir. Ve Türkiye’nin Karadeniz komşusudur. 2017’de yürürlüğe giren anlaşma ile iki ülkenin de vatandaşları yalnızca kimlikleri ile vize almadan karşılıklı seyahat edebiliyorlar. Ukrayna’nın başkenti Kiev, ülkenin Avrupalı yüzü Lviv, Karadeniz’in liman kendi Odessa ve Kherson gibi şehirler için en sık ziyaretçi alan bölgeler diyebiliriz. Eski tip nüfus cüzdanları ile Ukrayna’ya seyahat edilemiyor. Türk vatandaşlar, Ukrayna’ya yapacakları seyahatlerde yanlarında Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı ya da pasaport bulundurmak zorundadır. Pasaportsuz gidebileceğiniz ülkelerden biri olan Ukrayna’ya yapılacak seyahatlerde en fazla 90 gün kalış izni veriliyor. İstanbul Haydarpaşa Limanı’ndan Odessa’ya yapılan gemi seferleri vardır.

Ankara ve İstanbul’dan Ukrayna’nın,

  • Kiev
  • Lviv
  • Odessa
  • Kherson
  • Dnipro
  • Zaporijia

kentlerine direkt uçuş seferleri yapılmaktadır.

Gürcistan

Türk vatandaşların kimlikleri ile seyahat edebilecekleri bir diğer ülke Türkiye’nin kuzeydoğu komşusu Gürcistan’dır. Karadeniz kıyılarının en güzel kentlerinden biri olan Batum ve tarihi ve kültürel dokusunun güzelliği ile Tiflis ülkenin en sık ziyaretçi alan kentleridir. 2011 Aralık ayında geçilen yeni uygulama ile iki ülkenin de vatandaşları yalnızca kimlikleri ile vize almadan karşılıklı seyahat edebiliyorlar. Kimliği ile Gürcistan’a gitmek isteyen Türk vatandaşların büyük çoğunluğu Artvin Hopa’dan Batum’a geçiş yapmayı tercih ediyor. İstanbul çıkışlı Tiflis ve Batum uçak seferlerinin yanı sıra İstanbul ve tüm Karadeniz şehirlerinden otobüs seferleri ile Gürcistan’a seyahat edilebiliyor.

Moldova

Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından 1991’de bağımsızlığına kavuşan Moldova’ya Şubat 2019’dan beri kimlik ile seyahat edilebiliyor. Prut ve Dinyester nehirlerinin içerisinden geçtiği ülkenin denize kıyısı bulunmuyor. Moldovalı ve Türk vatandaşlara karşılıklı yapacakları seyahatlerde 90 gün kalış izni veriliyor. İstanbul’dan Moldova’nın başkenti Kişinev’e Türk Hava Yolları ve Moldova milli hava yolu Air Moldova’nın karşılıklı direkt uçuş seferleri yapılmaktadır.

Velhasıl

Türk vatandaşlarının kimlik ile seyahat edebileceği ülkeler şimdilik yalnızca Kıbrıs, Gürcistan, Ukrayna ve Moldova’dır. Pasaport ihtiyacı olmadan seyahat edebileceğiniz ülkelerden birini tercih ederek planlarınızı iptal etmek yerine rotanızı değiştirebilirsiniz 🙂

 

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

%d blogcu bunu beğendi: