Miyop: Belirtileri ve tedavi yöntemleri

  • 28 Şubat 2021
  • 2
  • 206 kez okundu

Siz de uzaktaki bir yazı veya nesneyi net olarak göremiyor bir de çözüm olarak gözlerinizi kısarak bakıyor ve görmeye çalışıyorsanız gelin kocaman sarılalım. Bir miyop olarak miyop insanlara karşı saf bir sempati besliyorum. Bu yazımızda ise canım miyop ile ilgili öncelikle sıklıkla sorulan miyop nedir? sorusu ile yakından ilgileniyor sonrasında miyop belirtileri nelerdir? Miyop nasıl tedavi edilir? sorularını biraz yakınımıza çekiyor ve cevaplıyoruz.

Miyop nedir?

Uzağı görme kusuru diye de bilinen miyop, yakın nesnelerin net bir şekilde görüldüğü ancak uzak nesnelerin bulanık görüldüğü yaygın bir görme kusurudur. Bir diğer çeşidi yakındaki nesneleri görememe yani hipermetroptur. Miyop derecesi, tedavinin gerekli olmadığı ılımlı form ya da görmenin büyük oranda etkilendiği şiddetli form arasında değişiklik gösterebilir. Çocuklarda genellikle 6-13 yaş arasında başlangıç gösterir, ergenlik çağlarında ise kötüleşebilir. Yetişkinler arasında da oldukça yaygın olan göz sorunlarından biridir.

Gözün görüntüleri odaklayan iki bölümü vardır. Bunlar kornea ve lenstir. Normal eğriliğe sahip bir kornea ve lens, göze gelen ışığı kırarak gözün arkasında bulunan retinaya keskin bir şekilde odaklar. Fakat kornea veya lensin yüzeyi düzgün ve pürüzsüz bir kavise sahip değilse, ışık ışınları düzgün bir şekilde kırılmaz ve kırılma kusuru meydana gelir. Uzağı görme kusuru ise genellikle göz küresi normalden daha uzunsa veya kornea aşırı kavisliyse meydana gelir. Bu durumlarda ışık tam olarak retinaya odaklanmak yerine retinanın önüne odaklanır. Dolayısıyla da uzaktaki nesneler bulanık görünür.

Miyop için risk faktörleri nelerdir?

Genetik

Miyop genetik olarak geçme eğilimindedir. Ebeveynlerden birinde miyop varsa kişinin de miyop olma olasılığı yüksektir. Her iki ebeveynde de miyop varsa bu olasılık daha yüksektir.

Aşırı okuma ve yakın mesafeden çalışma

Çok fazla okuyan ve yazan insanlar miyop olma riski altındadır. Okuma materyalini çok yakın tutmak miyopun ilerlemesi ile ilişkilendirilir. Bilgisayar ve televizyon ile geçirilen zamanın uzunluğu da uzağı görme kusuru gelişimine sebep olabilir. Özellikle çocukluk çağlarında uzun süre kitap ve bilgisayar gibi yakındaki nesnelere odaklanmak miyop oluşumunun nedenleri arasındadır. Dolayısıyla bu zamanlarda çocukların dışarıda vakit geçirmesini sağlamak ve göz sağlığına özen göstermek uzağı görme kusuru gelişimi riskini aza indirmek açısından faydalıdır.

Çevre koşulları

Dışarıda az zaman geçirmenin miyop riskinde artışa neden olduğunu öne süren bazı çalışmalar olduğu söyleniyor. Bunu destekleyici bir içerik henüz bulamamış olsak da dışarıda geçirilen zamanın kısıtlı olmamasına özen göstermenin çeşitli faydalarını da göz önünde bulundurarak dikkate alınabilir. 🙂

Miyop belirtileri nelerdir?

Miyop, çocukluk döneminde ve yetişkinlik döneminde farklı belirtiler gösterir.

Yetişkinlerde miyop belirtileri

  • Uzaktaki nesneleri bulanık görme
  • Göz yorgunluğu ve buna bağlı baş ağrısı
  • Araç kullanırken, özellikle geceler görme zorluğu

Çocuklarda miyop belirtileri

  • Aşırı göz kırpma
  • Gözlerde inatçı şaşılık
  • Gözleri sık sık ovalamak
  • Uzaktaki nesneleri fark edememek
  • Okulda tahtaya yazılanları okumakta zorlanmak
  • Televizyona ve benzeri ekranlara yakın veya (tahtaya yakın) ön sıralara oturma ihtiyacı hissetmek

Miyop olan çocukların ve yetişkinlerin tedavi görmemeleri durumunda bazı göz problemleri geliştirme olasılıkları yüksektir. Uzun göz küresindeki dokular gerilip incelerek çeşitli göz problemlerine zemin hazırlar. Miyop ile ilişkili göz problemleri şunlardır;

  • Şaşılık
  • Glokom
  • Katarakt
  • Göz tembelliği
  • Retina dekolmanı

Miyop nasıl tedavi edilir?

Miyop teşhisi için öncelikle gözlerin ışığa nasıl odaklandığını ölçmek ve görüşün azalmasını düzeltmek için gereken optik lenslerin derecesini belirlemek için birtakım göz testleri yapılır. Testin bir parçası olarak, kişinin snellen grafiği ya da benzeri bir tablodaki harfleri veya sembolleri tanımlaması istenir ve görme keskinliği ölçülür. Bunun yanı sıra phoropter adı verilen bir cihaz ile gözün önüne bir dizi mercek yerleştirir ve restinoskop adında ışıklı bir enstrüman kullanarak gözlerin ışığa nasıl odaklandığını ölçer. Sözlü olarak cevap veremeyen hastalar veya bazı durumlarda gözlerin odağını değiştirmesini geçici olarak önlemesi için göz damlası da kullanılabilir.

Miyop tedavisinin çeşitli yolları vardır. Tedavide kullanılan yöntemler genellikler şunlardır;

Kontakt lens veya gözlük kullanımı

Bu ürünler gözlerin uzaktaki nesneleri retinaya odaklanmasına yardımcı olur. Miyopun şiddetine göre gözlük ya da kontakt lensi devamlı ya da belirli aktiviteler sırasında kullanmanız önerilebilir.

Lazer göz ameliyatı

Göz küresinin şeklini değiştirmek için lazer göz ameliyatı yapılabilir. Çocuklarda gözler gelişme aşamasında olduğu için bu ameliyat çocuklar için uygun değildir.

Yapay lens implantları

Suni olarak elde edilen lensler, doğru odaklanma elde etmek için gözlere kalıcı olarak yerleştirebilir.

Kornea içi halkalar

INTACS adı verilen plastik kornea halkaları, korneanın şeklini değiştirme amacı ile göze yerleştirilir. Halkaların avantajı kalıcı olmalarının yanı sıra sorun olması durumunda da çıkarılabilmesi veya değişiklik yapılabilmesidir.

Uzağı görememeyi önlemek mümkün değildir. Mayo Clinic’e göre, bazı araştırmalar miyop gelişiminin yavaşlatılabileceğini öne sürüyor. Buna göre, miyop olan kişilerin çoğunda tedavi ile belirgin seviyede iyileşme görülebilir diyebiliriz.

Velhasıl

Uzağı görememenin özellikle bazı zamanlarda yaşam tarzına olumsuz etkileri olabiliyor. Bu durum için yapılabilecek en iyi şey, görüşte bulanıklık veya ışıkların etrafında haleler gibi değişiklikler fark edildiğinde bir göz doktoruna başvurmaktır. Sonrası ise uygun görülen tedaviyi ciddiye almak ve uygulamaktır. Daha görecek çok şey var sevgili okur. Dolayısıyla göz sağlığımızı önemsemeli ve daha güzel bakıp, daha güzel görmeliyiz. Pırıl pırıl gözler ve sağlıcakla kalın. 🙂

 

2 comments on “Miyop: Belirtileri ve tedavi yöntemleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

%d blogcu bunu beğendi: