Miyop ve astigmattan sonra en sık görülen göz kusurlarından biri hipermetroptur. Farklı yaş gruplarından pek çok kişide meydana gelebilen hipermetrop aslında bir hastalık değil, göze gelen ışığı kırma kusurudur. Daha detaylı bilgi için önceliği hipermetrop nedir? sorusuna vererek, hipermetrop belirtileri nelerdir? ve hipermetrop nasıl tedavi edilir? sorularını bir güzel araştırıp sonra da aşağıdaki gibi cevapladık.
Hipermetrop nedir?
Hipermetrop, yakındaki nesnelerin bulanık göründüğü bir göz kusurudur. Göze gelen ışınların ağ tabakanın (retinanın) arkasında odaklanması sonucu meydana gelir. Normal bir görüş için insan gözüne gelen ışıklar, gözün dış kısmını kaplayan tabakada (saydam tabaka) kırıldıktan sonra, göz bebeğinden geçer ve merceğe gelir. Mercekte tekrar kırılarak retina üzerinde ters bir görüntü oluşturur. Retinaya gelen ışınlar çubuk ve koni hücreleri denen özelleşmiş hücreler tarafından algılanır ve görüntünün anlamlandırılması ve de işlenmesi için sinir hücreleri ile beyine gönderilir. Hipermetropta ise çeşitli sebeplerden dolayı kırılan ışın retinanın tam üzerine değil, daha gerisine odaklanır.
Hipermetrop belirtileri nelerdir?
- Sık sık göz kırpma
- Gözleri kısarak bakma
- Gözde ağrı ya da yanma
- Yakın objeleri bulanık görme
- Bazı durumlarda gözde kızarıklık ve yaşlanma
- Okumak, yazmak, bilgisayar kullanmak, çizim yapmak gibi uzun süre yakın mesafe işleri yaparken göz ağrısı ya da baş ağrısı hissedilmesi
Çocuklarda belirtilerin fark edilmesi zaman alabilirken yetişkinlerin bu belirtileri fark etmesi genellikle daha erkendir. Bu nedenle çocukların belirli aralıklarla göz muayenesi olmaları çok önemlidir. Tedavi edilmeyen yüksek dereceli hipermetrop, çocuklarda göz tembelliğine neden olabilir.
Hipermetrop neden olur?
Gözbebeklerinizin normalden kısa olması hipermetrop nedenlerinden biri olabilir. Normal bir göz genellikle 23 milimetre uzunluğundadır. Hipermetrop olan kişilerde ise göz 23 milimetreden daha kısa olabilir. Bunun yanı sıra korneanın retinaya ışığı yönlendirmek için kıvrılması gerekir. Dolayısıyla korneanın düz olması da hipermetropa neden olabilir. Bazı durumlarda diyabet ve retinadaki kan damarları ile ilgili problemlerden kaynaklanabilir. Tüm bunlar ile birlikte nedenlerine bağlı olarak basit hipermetrop eksenel, (eğim) kurvatür ya da indis hipermetropisi olarak ayrılır.
- Eksenel hipermetropi: En sık gözlenen eksenel hipermetropi, gözün ön arka uzunluğunun normalden kısa olmasından kaynaklanır.
- Eğim (kurvatür) hipermetropi: Eğim hipermetropi, gözün kırıcı ortamları olan kornea ve lensin yüzey değişikliklerine bağlı olarak ortaya çıkar.
- İndis hipermetropisi: Lensin kırılma indisindeki değişikliklere bağlı olarak gelişen hipermetropidir. Yaşlılık ve diyabet ile ilgili olarak gelişebilir.
Hipermetrop nasıl tedavi edilir? Tedavi seçenekleri nelerdir?
Hipermetrop tedavisinde ışığın retina üzerinde doğru yere yani ön tarafa düşürülmesi hedeflenir. Bu amaçla ince kenarlı dış bükey mercekler kullanılır. Mercekler + olarak reçetelendirilir. Tedavi seçenekleri arasında gözlük, kontakt lens ya da cerrahi operasyonlar vardır. Uygun tedavi seçeneğini öğrenmek için göz doktorunuza başvurabilirsiniz.
Velhasıl
Göz rahatsızlıklarının hemen hepsi tedavi edilmediğinde hızla ilerlerken uygun tedavi yöntemi ile pırıl pırıl olabilir. Dolayısıyla görüşünüz ile ilgili bir problem olduğunu fark ettiğinizde vakit kaybetmeden göz doktoruna müracaat etmeniz önemlidir. Gülen gözler ve sağlıcakla kalın. 🙂
2 comments on “Hipermetrop: Belirtileri ve tedavi yöntemleri”