Evcil hayvanlarımızın sağlıkları ile ilgili bilgi sahibi olmak ve ilgi göstermek bizleri duyarlı dostlar yapabilir evet. Ancak yakalanabilecekleri potansiyel hastalıkları bilmek ve önlem almak, içimize ve dostlarımız ile aramızdaki ilişkiye sular serper, yüz güldürür, ömür uzatır. Bazı hastalıklar için gelir geçer diyebiliriz ancak bazı tehlikeli hastalıklar için erken teşhis ve tedavi oldukça önemlidir. Köpeklerin bir rahatsızlığı olup olmadığını anlamak için öncelikle alışkanlıklarındaki değişikliklere dikkat etmek gerekir. Her rahatsızlığın kusma veya ishal gibi gözle görülür semptomları olmayabiliyor. Dolayısıyla yeme alışkanlıklarında değişim, yorgunluk, halsizlik gibi belirtiler köpeğimizin sağlığında bir problem olduğunu anlamamız için oldukça yardımcıdır.
İşte, köpek ebeveynleri için genel köpek hastalıkları;
KÖPEKLERDE GÖZ VE KULAK HASTALIKLARI
Köpeklerde konjonktivit iltihabı
Konjonktivit iltihabının yaygın sebepleri dolaşma ve koklama esnasında göze temas eden otlar, polenler, virüsler, bakteriler ve mantarlardır. Hafif bir pembelik ve damarların belirginleşmesi ile başlayan konjonktivit iltihabının başlangıcında akıntı şeffaf ve temizdir. Tedavi edilmediği süre boyunca bu akıntı koyulaşır, iltihaplı bir hal alır ve ışığa hassasiyet oluşur. Bu dönemde göz ve çevresinin çok temiz tutulması ikinci bir enfeksiyon oluşumunu önlemek açısından önemlidir. Bu rahatsızlık bakteriyel ya da benzer bir sebepten kaynaklı değilse diğer hayvanlara ve insanlara bulaşmaz. Erken müdahale köpeğinizin kısa sürede sağlığına kavuşması için önemli bir etkendir.
Köpeklerde kornea yaralanmaları
Kaza, çarpma ve gözü kaşıma gibi nedenler ile köpeğinizin gözünde yüzeysel, derin veya ciddi doku kayıplı yaralar oluşabilir. Kedi tırmalaması, bunun ilk nedenlerin biridir. Yüzeysel kornea yaralanmalarında yaş akıntısı kendini hafif yaş akıntısı şeklinde gösterir. Derin yaralanmalarda gözde şişkinlik, yoğun yaş akıntısı ve kronikleşen durumlarda ise görme bozukluğuna kadar ilerleyen semptomlar görülebilir.
Köpeklerde katarakt hastalıkları
Genellikle ileri yaşlarda görülen katarakt problemleri her yaş ve ırkta görülebilir. Lensin saydam yapısının matlaşması ile başlayan ve şeffaf olan yapı, zamanla bozulur ve tedavi edilmediği süre boyunca zamanla görme bozukluğuna kadar ilerler. Birkaç farklı şekilde ortaya çıkabilen katarakt, genellikle 6-7 yaşlarında başlar. Ancak ırk sebebi ile daha önce de görülebilir.
Köpeklerde kulak mantarı
Özellikle suyu seven köpeklerde, yüzme veya banyo sonrası kulak kanalının iyice temizlenmemesi kulak mantarı hastalığına yol açabiliyor. Genellikle uzun ve büyük kulaklı köpeklerde (S.cocker, beagle vb.) görülen mantar hastalığının en yaygın belirtisi şiddetli kaşıntıdır. Kulak girişindeki kılların kesilmesi ve veteriner hekim tarafından sık sık yapılan ilaçlı kulak temizliği ile kaşıntı azalır, lokal kullanılacak olan ilaçlar ve düzenli bakım ile de kesin ve olumlu sonuç elde edilebilir.
Köpeklerde orta kulak iltihabı
Gezme sırasında kulak içine kaçabilecek pisipisi otu, orta kulak iltihabının en büyük sebeplerinden biridir. Bunun dışında kulak içinde şekillenmiş bir enfeksiyonun ilerleyen boyutlarında ortaya çıkan dış kulak yolu yangılarının ilerleyen dönemlerinde de ortaya çıkabilir. Çevreye ilgisizlik, başı öne eğik yürüme, dengesizlik ve ağrı nedeni ile kulakları elletmeme gibi belirtileri vardır. İlerlemesi durumunda kokulu ve iltihaplı bir sıvı görülür. Bu gibi durumlarda vakit kaybetmeden veteriner hekim müdahalesi gereklidir.
Köpeklerde sağırlık
Doğumsal olabilen işitme kaybı, sonradan oluşan bir enfeksiyon vb. nedenler ile de meydana gelebilir. Belirgin seslere ve uyarılara tepkisizlik en açık göstergesidir. Doğumsal sağırlık için bir tedavi yoktur. Ancak sonradan sağırlığın olmaması için düzenli bakım ve temizlik gereklidir.
KÖPEKLERDE DERİ HASTALIKLARI
Köpeklerde egzama hastalığı
Egzamanın oluşumunda hem iç ve hem de dış etkenler rol alır. Düşük kaliteli mamalar ile beslenme, sarılık, iç parazit yoğunluğu, vitamin ve mineral eksikliği vb. nedenler iç hastalıklar arasındadır. Dış etkenler ise tüylerin sık sık ıslak kalması/bırakılması, kirli ve bakımsız deri ve tüy, hayvanlara uygun olmayan şampuan vb. maddeler ile yıkama vb. etkenler olarak sıralanır. Egzamanın başlıca belirtisi kaşıntı ve kızarıklıktır. Bu kaşıntıya bağlı tüy dökülmesi, tüyün yapışık bir hal almasıdır. İlerlemesi durumunda ıslak alanlarda kurumalar, deri kalınlaşması, iltihaplı ve kokulu akıntılar oluşur. Dış parazit tedavilerinin düzenli yapılması, dengeli beslenme ve tüy bakımının yapılması egzama ve diğer pek çok hastalıktan korunmak için önemlidir. Köpeklerde egzama hastalığının teşhisi halinde laboratuvar tetkikleri uygun görülür ve kısa veya uzun süreli tedavi sürecine girilir.
Köpeklerde mantar hastalığı
Genellikle kulak, kuyruk gibi bölgelerde dairesel veya benzeri şekillerde tüy dökülmesi şeklinde meydana gelir. Genç yaştaki köpeklerde daha sık görülen mantar hastalığı, bilinenin aksine ağır kaşıntılı değildir. Direkt temas ya da ortak veya hijyen kurallarına uymadan kullanılan tarama fırçaları, taşıma kapları vs. gibi yollar ile bulaşması kolaydır.
Köpeklerde uyuz hastalığı
Bu parazit, sağlıklı hayvan derisinde bekler durumdadır. Kötü bakım şartları, aşırı sıcak hava, kalitesiz ve besin değeri düşük mama ile beslenme gibi etkenler ile de açığa çıkar. Tasma, tarama fırçaları, taşıma kapları ve ortak kullanım eşyaları ile bulaşabilir. Üzeri pullu, kırmızı ve kabarık noktalar halinde ya da içi kanlı sıvıyla dolu bir görünüm ile meydana gelebilir. Deri kazıntısı ile laboratuvar tetkikleri akabinde tedaviye başlanır.
Velhasıl
Hepimizin bildiği üzere hemen her hastalığa karşı en iyi koruma kalkanı, özenli bakım ve düzenli kontroldür. Ve yine hepimiz biliyoruz ki, bu onların en doğal hakkı iken bizim de en parlak, en patili ve çiçekli sorumluluğumuz 🙂