Erkeklerde ilerleyen yaş ile beraber kan düzeyinde testosteron hormonunun azalması ile ilişkili bir durumdur. Yaşlanmaya bağlı olarak testosteron hormon seviyesinin düşmesi olarak tanımlanan andropoz, depresif ruh hali, uyku bozuklukları, cildin hızla kırışması ve göbek çevresinde yağlanmanın artması gibi çeşitli problemlere yol açar. Kadınların yaşadığı menopoz dönemine benzer belirtileri olan andropoz, menopozdan farklı olarak her erkekte görülmez. Daha detaylı bilgi için andropoz nedir? Andropoz belirtileri nelerdir? ve andropozun tedavi yöntemleri nelerdir? sorularının yanıtı için sayfanızı biraz yukarıya kaydırabilirsiniz.
Andropoz nedir?
Testosteron eksikliği sebebi ile meydana gelen andropoz, erkeklerin hayatında ciddi değişimlere yol açar. Halk arasında erkeklik hormonu olarak bilinen testosteron hormonu aslında hem kadınlarda hem de erkeklerde bulunur ve kişinin ruh halinin dengelenmesinde de etkilidir. Yani bir açıdan testosteron hormonunun azalması erkeğin yalnızca cinsel performansını değil aynı zaman da psikolojisini de etkiler. Terleme, sıcak basması, halsizlik, yorgunluk, iktidarsızlık, kas kütlesinde azalma, depresyon ve hırçın davranışlara neden olan andropoz cinsel isteksizlik ve ereksiyon problemlerine de neden olur. Andropoz dönemi için kesin bir yaş sınırı yoktur ancak genellikle 50 yaş sonrasında meydana gelir. Erkeklerde cinsel isteğin uyanması ve cinsel fonksiyonların yerine getirilmesi ile ilişkili olan testosteron hormonunun kan düzeyinde azalması, erkek vücudunda pek çok değişime neden olur. Bu değişim veya şikayetlerin oluşturduğu durum andropozun yanı sıra yaşlanan adam sendromu olarak da tanımlanır. Erkekler 40 yaşından sonra kan düzeyinde bulunan testosteron hormonunun yaklaşık %10’unu, 50 yaşından sonra her 10 yılda bir yaklaşık %25’ini kaybeder. Bu durumun kişiden kişiye farklılık göstermesi dolayısıyla da andropoz döneminin başlangıç yaşı ile ilgili kesin bir bilgi verilemez.
Erkeklerde yaşın ilerlemesi ile meydana gelen tek farklılık testosteron seviyesinin azalması değildir. Özellikle kanda bulunan ve vücut için gereken testosteronun bir kısmını bağlayan globülin (SHBG) de andropoz oluşumunda önemli bir rol oynar. Yaşın ilerlemesi ile birlikte kandaki SHBG hormon düzeyi artar. Bu durum, biyolojik olarak kullanılabilir durumda olan testosteron seviyesinin azalmasına yol açar. Testosteron seviyesi ile azalır ve testosteron ihtiyacı olan doku ve organlar yeterince beslenemez. Tüm bunlara bağlı olarak kişide testosteron eksikliğine bağlı olarak şikayetler oluşmaya başlar ve böylece andropoz dönemi başlamış olur.
Andropoz belirtileri
- Depresyon
- Aşırı terleme
- Kemik erimesi
- Erken boşalma
- Cinsel isteksizlik
- Uyku problemleri
- Anemi problemleri
- Testis disfonksiyonu
- Alınganlığın artması
- Kas ve eklem ağrıları
- Ereksiyon problemleri
- Vücut tüylerinde azalma
- Sinirli ve hırçın hissetme
- Yorgunluk ve halsizlik hissi
- Konsantrasyon bozuklukları
- Ani duygu durum değişiklikleri
- Yağ kitlesinde artık (memelerde büyüme, göbek bölgesinde hızlı yağlanma)
- Ciltte kuruluk hissi ve cilt kırışıklıklarının artması
Andropoz tedavi yöntemleri
Andropoz tedavisi için uygulanan etkin tedavi yöntemlerinden biri testosteron replasmanıdır. Ancak andropoz belirtileri kişinin hayatını zorlaştırmıyorsa mutlaka tedavi edilmesi gereken bir durum olarak görülmez. Andropoz tedavisinde genellikle hem bedensel hem de ruhsal etkilerin azaltılması hedeflenir. Kişinin derin ruhsal çöküntü yaşaması durumunda farklı tedavi yöntemleri uygulanabilir. Düzenli uyumak, gün içerisinde fiziksel aktivitelerde bulunmak, aşırı kilo alımından kaçınmak, dengeli ve düzenli beslenmek, andropozun yanı sıra kişinin genel sağlığının iyileşmesine de yardımcı olur. Andropoz belirtileri yaşayan kişinin bu belirtilerden olumsuz etkilenmesi durumunda bir doktora başvurması ve belirlenen tedavi yöntemine uyum sağlaması gerekir.
Velhasıl
Andropoz, pek çok açıdan kadınlarda görülen menopoz dönemine benzetilse de menopozdan oldukça farklıdır. Kadınlarda menopoz dönemi kaçınılmazken erkeklerde testosteron miktarının kişiden kişiye farklı olması ve farklı düzeylerde azalması muhtemeldir. Andropoz belirtileri yaşam tarzını olumsuz etkilemiyorsa tedavi gerektirmez ancak olumsuz etkiler kişinin hayatını büyük oranda etkiliyorsa tedavinin şart olduğunu söyleyebiliriz. Doktora gitmek ve uygun görülen tedavi stratejisini titizlik ile uygulamak genel sağlık üzerinde oldukça olumlu etkilere sahiptir. Sağlıkla ve de huzurla kalın. 🙂