Bazı bezler vardık ki, açtığında bir ütopya bulursun, sanki yeşil yeşil solursun. Evet, tam olarak ishal olmuş bebek bezlerinden bahsediyorum. Ve hem sağlıklı nefesler hem de mutlu bebekler için bebeklerde ishal konusu ile ilgili merak edilenler ile ilgili edindiğim bilgileri paylaşacağım. Buyrunuz bebeklerde ishal ve soru cevapları…
Bebeklerde ishal
Bebeklerde ishal, günlük dışkılama sıklığının artması ve dışkı kıvamının bozularak yumuşak, sulu bir hal almasıdır. Genellikle 0-5 yaş grubunda görülür. Kıvam bozuk değilse fazla sayıda sulu dışkılama ishal sayılmaz. Küçük çocuklara kıyasla özellikle emzirme ile beslenen bebeklerde, beslenme şekline göre dışkılama sayısı değişir.
Peki bebeklerde ishale ne sebep olur?
Her yaş birey için ishal için en yaygın risk faktörü enfeksiyonlardır. Ayriyeten bebekler için ek olarak sayılabilecek risk faktörleri şunlardır;
- İçme ve kullanma suyunun temiz olmaması
- Hijyenik olmayan koşullar
- Yemeklerin ve mamaların hazırlanışında temizlik kurallarına dikkat edilmemesi
- Bebeğe bakan kişinin hijyenik olmaması
İshal için bir diğer risk faktörü dengesiz beslenmedir. Karbonhidrat fazlalığı bunun ilk örneğidir. Bebeğin ilk yılında unlular, fazla sulandırılmış nişasta ve şeker ilave edilmiş süt ile beslemek bağırsaklarda sulu dışkılama eğilimini artırır. Aynı zamanda beslenme yetersizliğine de yol açar.
İshal oluşumunda çeşitli bakteriler, virüsler, parazitler ve diğer çeşitli sebepler etkili olabilir. İshal yapan virüsler arasında ön planda olan “rotavirüs” adlı virüstür. Gelişmekte olan ülkelerde 0-2 yaş arası bebeklerin akut ishal olma sebepleri genellikle bu virüsten kaynaklanır.
Bebeklerde ishal teşhisi nasıl olur?
İshal oluşum nedenine göre değişkenlik gösterir. Bebeklerde en sık rastlanılan, ince bağırsakta yerleşen enfeksiyondan kaynaklanan ishaldir. Bu ishalde dışkı sulu, yeşil veya açık sarı renkte ve miktar olacak fazla olur. Aşırı su ve tuz kaybına yol açması sebebi ile kısa sürede metabolizmayı da etkiler.
İshalin teşhisinde devam süresi, şekli, ateş, kusma, bebeğin son 24 saatte sıvı ve besin alımı, son idrar yapma zamanı ve miktarına ilişkin bilgiler önemlidir. Muayenede genellikle genel durum değerlendirilir. Huzursuzluk, dalgınlık, havale, susuzluk hissi, emememe, kusma gibi bulgular gözlemlenir. Ateş, solunum hızı ve derinliği, nabız hızı ve dolgunluğunun yanı sıra kan basıncı, deri turgoru ve tonu, ön fontanel ve göz kürelerinin çöküklüğü, ağız mukozasının kuruluğu ve göz yaşının olup olmaması da değerlendirilebilir.
Bebeklerde ishalin tedavisi nasıldır?
İshalin tedavisinde en önemli nokta vücuttan kaybedilen su ve tuz kayıplarının karşılanmasıdır. İshal süresince iştahsızlık yaygındır. Ancak beslenmenin erken başlatılması da oldukça önemlidir. Besinler zorlamadan sık ve ufak öğünler şeklinde verilmelidir. Anne sütü ile beslenen bebeklerde genellikle ağır ishal görülmez. Anne sütü ile beslenen bebeğin bağırsakta mikroplarla temas riski çok azdır. Ve anne sütü ile beslenmeye devam eden ishalli bebeklerde de genellikle ağır dehidratasyon gelişmez.
Velhasıl
Anne sütü ile beslenme, ishal gelişimini önlemede en iyi ve en etkili yöntemdir. Yanı sıra bebeğin bağışıklığını artırma ve uygun bağırsak florasının devamını sağlayan faktörler içerdiği için koruyucu etkilere de sahiptir. Sağlıklı ve mutlu bebekler için canım anne sütü 🙂