Mide yanmasının nedenleri ve tedavisi

  • 25 Ocak 2021
  • 0
  • 96 kez okundu

Yemeklerden sonra gelen yanma hissi, eğilince ya da uzanıldığında genellikle daha da kötüleşir. Bir de üstüne ağıza acı veya asidik tat hissi vermesi işleri genellikle daha da çekilmez bir hale getirir. “Bir soda içerim geçer” tedavisi anlık olarak yanma hissini giderse de mide için pek de faydalı bir çözüm olamayabiliyor. Daha doğal önlem ve çözümlere başvurulması mide ve genel sağlık durumu için çok daha faydalıdır.

“Mide yanması” geçiştirilebilir değil, önlem alınabilir ve tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır.

Yemek yedikten sonra midede ve midenin üst kısmında bulunan yemek borusundaki yanma hissi oldukça sık rastlanılan bir şikayettir. Ve sık tekrarlanmaya başlaması sindirim sistemi rahatsızlığının bir belirtisi olabilir. Haftada iki kereden fazla mide yanması yaşıyorsanız ya da aralıksız olarak günlerce süren bir yanma şikayetiniz varsa bir hekime başvurmanız gerekiyor olabilir. Ancak mide yanması, evde uygulanan basit yöntemlerle de tedavi edilebilir. Fakat öncelikle cevaplanması gereken soru şudur;

Mide yanması neden olur?

Mide yanmasının pek çok olası sebebi vardır. Buna örnek olarak şu hastalık ve durumları sayabiliriz;

Gastrit

Gastrit, midenin iç yüzeyinde yer alan dokunun (iltihaplanması) enflamasyonudur. Gastrit şikayetinde kişi aynı zamanda bulantı ve yemek sonrası şişkinlik de hissedebilir. Ve tedavi edilmediğinde ülsere dönüşebilir. Ülser ise mide kanseri riskini artırır ve mide kanamasına yol açar.

Gastroözofageal reflü

Reflü, genel olarak mide asidinin yemek borusuna geri kaçması ile oluşan bir hastalıktır. Aynı zamanda reflü, mide yanmasının yanı sıra mide ekşimesi, göğüs bölgesinde yanma, yutkunma güçlüğü ve kuru öksürük gibi şikayetleri de beraberinde getirebilir. Çikolata, kafein, limon, sarımsak, soğan, domates, baharatlı, yağlı ve kızartma yiyecekler semptomların artmasına neden olabilir.

Helicobacter pylori enfeksiyonu

H. pylori, midenin asidik ortamında yaşayabilen bir bakteridir. Bu bakterinin mideye yerleşmesi mide yanması, bulantı, iştah ve kilo kaybı gibi şikayetlere neden olabilir. Toplumlarda yaygın görülür ve uzun süre semptom göstermeden seyredebilir.

İlaç kullanımı

Steroid olmayan antienflamatuvar (yangı önleyici) ilaç grubuna giren ağrı kesiciler mide yanmasına neden olabilir. Bu ilaçlara örnek olarak başta aspirin, ibuprofen ve naproksen gelir.

Belirli gıdalara karşı hassasiyet

Çölyak hastalığı olanlar gluten içeren gıdalara karşı, laktoz intoleransı olanlar ise süt ürünlerine karşı reaksiyon gösterebilir. Bu reaksiyon mide yanması dışında çeşitli şikayetleri de beraberinde getirebilir.

Yukarıda saydıklarımızın yanı sıra hazımsızlık, fıtık, mide kanseri, alkol ve tütün kullanımı da mide yanmasının nedenleri arasındadır.

Mide yanması nasıl önlenir?

Mide yanmasını önlemek ve midenizi korumak için yapabilecekleriniz daha çok hayat standardınızda yapabileceğiniz değişiklikler ile ilişkilidir. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz;

Sigara ve alkol tüketimini kontrol altına almak

Az ama sık yemek yemek

Mideye zarar veren gıdalardan kaçınmak

Mideye zarar veren ilaçlar kullanmamak veya mide koruyucu ile beraber kullanmak

Özellikle mideyi sıkıştıran, dar giysiler tercih etmemek

Yüksek yastık ile uyumak

Yatma zamanından önce yemek yememek

Mide yanmasına iyi gelen şeyler

Mide yanmasını gidermek için yazımızın başında bahsettiğimiz soda örneğinin dışında daha sağlıklı ve doğal tedaviler vardır. Bunlar;

Karbonatlı su karışımı: Karbonat mide asitlerini nötralize ederek mide yanması ataklarını yatıştırabilir. Bu karışımı hazırlamak için bir çay kaşığı karbonatı bir bardak su içinde çözün ve yavaşça tüketin.

Zencefil: Çok uzun yıllardır mide ekşimesi için kullanılan zencefil, mide yanması ve bulantısını da hafifletir. Yemeklerinize veya keklerinize rendelenmiş veya doğranmış zencefil kökü ilave edebilirsiniz. Eğer yiyeceklerinizde tercih etmiyorsanız çayını da yaparak tüketebilirsiniz.

Meyan kökü: Mide yanması tedavisinde kullanılan halk ilaçlarından biri de meyan köküdür. Ancak uzun süre veya aşırı kullanımı tansiyonu yükseltip, potasyumu düşürebilir. Dolayısıyla alınmadan önce mutlaka doktora danışılmalıdır.

Elma sirkesi: Elma sirkesi bazı insanlarda mide yanması ve ekşimesine iyi gelebilir. Su ile seyreltilerek tüketilmesi tavsiye edilir.

Sakız: Yapılan çeşitli araştırmalara göre yemeklerden sonra yarım saat sakız çiğnemek mide yanmasını azaltmaktadır. Bunun olası nedeni sakızın tükürük üretimini artırarak mide asidinin seyrelmesine katkıda bulunmasıdır.

Peki, mide yanması nasıl tedavi edilir?

Mide yanması bir hastalık değil, belirtidir. Dolayısıyla tedavisi altta yatan tıbbi nedene göre farklılık gösterir. Örneğin, hafif gastrit bulguları taşıyorsanız diyetle desteklenen ilaç tedavisi uygulanıp midenin kendisini onarması sağlanabilir. Ya da şikayetlerinizin nedeni H. pylori bakterisi neden oluyorsa doktorunuz bu enfeksiyonu gidermek için antibiyotik tedavisi uygulayabilir.

Mide yanmasının tıbbi tedavisinde mide asidini nötralize etmeye yardımcı olan antasitler, mide asidini azaltabilen H2 reseptçr antagonistleri (H2RA), ya da lansoprazol veya omeprazol gibi proton pompa inhibitörleri reçetelenebilir.

Velhasıl

Her şeyin başı sağlık ise sağlığın başı da sağlıklı beslenmedir. 🙂

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

%d blogcu bunu beğendi: