Kabızlığa hızlı çözüm için tüketilmesi gerekenler

  • 18 Ocak 2021
  • 0
  • 115 kez okundu

Kabızlık için etkili çözümler nelerdir? Kabızlığı hemen geçirmek için ne yapılmalı? gibi sorular bana kalırsa bu problem ile karşı karşıya olan insanların muhakkak peşine takıldığı savurgan sorulardır. Ve maalesef kabızlık için baş ağrısı gibi minik bir ilaç ile her şeyin normale dönmesi pek de mümkün değildir.

Kabızlığın çeşitli sebepleri olabilir. Ancak genellikle yiyeceklerin sindirim sistemi boyunca yavaş hareket etmesi sonucu meydana gelir. Bazı gıdalar dışkıyı yumuşatarak bağırsak geçiş süresini azaltır ve dışkılamayı artırır. Bu gıdaları araştırıp, küçük bir liste haline getirdik.  Kabızlık problemi yaşıyorsanız liste içerisinde yer alan gıdaları tüketebilirsiniz.

Kabızlık problemi ile başa çıkmaya yardımcı besinler

  • Kuru erik

Meyvelerin kurutulmuş halleri pek çok kaynakta kabızlığa anında çözüm olarak tavsiye edilir. Ve bunlardan en yaygın olanlarından biri de kuru eriktir. Kuru eriklerde çözünmeyen lif (selüloz) dışkıdaki su miktarını artırır ve hacim katar. Kuru erik içindeki çözünür lif ise dışkı ağırlığını da artıran kısa zincirli yağ asitleri üretmek için kolonda fermente edilir. Bununla birlikte, kuru erik sorbitol (şeker alkolü) içerir. Bu şeker alkolü vücut tarafından iyi emilmez, suyun kolon içerisine emilmesine neden olur ve bazı kişilerde müshil bir etkiye yol açar.

Ek olarak, 40 kişide yapılan bir çalışma ile günde 100 gram kuru erik yemenin dışkı sıklığını ve tutarlılığını artırdığı sonucuna varılmıştır.

  • Elma

Elma, sindirimi düzenlemesi ve kabızlığa çözüm olarak gösterilmesi açısından tüketilmesi sıklıkla tavsiye edilen meyvelerden biridir. Ve lif bakımından zengindir. Orta boy elma (yaklaşık 182 gram) önerilen günlük alımın %17’si olan 4.4 gram lif içerir. Bu lifin yaklaşık 2.8 gramı çözünmez, 1.2 gram çözünür liftir ve çoğunlukla pektin adı verilen diyet lifi formundadır. Pektin bağırsakta suyu kolon içine çeken, dışkıyı yumuşatan ve bağırsak geçiş süresini azaltan, kısa zincirli yağ asitleri oluşturmak için bakteriler tarafından hızla fermente edilir. Kabızlığın yanı sıra diyetinizin lif içeriğini artırmak için de elma tüketebilirsiniz.

Ek olarak, 80 kişide yapılan bir çalışmada, pektinin dışkının bağırsaklardan hareketini hızlandırabildiğini, kabızlık semptomlarını iyileştirebileceğini ve bağırsaktaki yararlı bakteri sayısını artırabildiği tespit edilmiştir.

  • Armut

Lif bakımından zengin bir diğer meyve canım armuttur. Orta büyüklükte bir armutta (yaklaşık 178 gram) yaklaşık 5.5 gram lif vardır. Bu, önerilen günlük lif alımının %22’sidir. Dolayısıyla kabızlık için en etkili çözümlerden biri armut tüketmektir. Lif içeriğinin yanı sıra armut, diğer meyvelere kıyasla fruktoz ve sorbitol bakımından zengindir. Fruktoz ve sorbitol vücutta iyi emilmez ve bağırsaklara su getirerek doğal bir müshil görevi görür.

  • Kivi

Bir kividen yaklaşık 2.3 gram lif (ortalama 76 gram) alabilirsiniz. Bu lif orası önerilen günlük alımın %9’udur. Kabızlığı olan kişiler ile yapılan bir çalışma ile 4 hafta boyunca günde iki kivi yemenin daha spontan bağırsak hareketlerine, müshil kullanımında azalmaya ve bağırsak alışkanlıklarında genel olarak daha fazla memnuniyete neden olduğu sonucuna varılmıştır.

  • İncir

Lif alımını artırmanın ve sağlıklı bağırsak alışkanlıkları geliştirmenin en doğal ve güzel yollarından biri de incir tüketmektir. Orta boy bir incir (yaklaşık 50 gram) 1.6 gram lif içerir. Hatta şöyle söyleyelim; sadece yarım bardak (75 gram) kuru incir, 7.3 gram lif içerir.

  • Turunçgiller

Portakal, greyfurt ve mandalina gibi narenciyeler iyi birer lif kaynaklarıdır. Örneğin, bir portakal (yaklaşık 131 gram), önerilen günlük lif alımının %13’ü olan 3.2 gram lif içerir. Bir greyfurt ise (yaklaşık 236 gram) günlük ihtiyaçlarınızın %10’unu karşılayan 2.6 gram lif içerir. Kabızlığın yanı sıra yüksek miktarda lif ve C vitamini alımı açısından da narenciye tüketimi oldukça önemli ve faydalıdır.

  • Ispanak ve diğer yeşillikler

Ispanak, brüksel lahanası ve brokoli gibi yeşillikler lif açısından oldukça zengindirler. Aynı zamanda her biri büyük C vitamini, K vitamini ve folat kaynaklarıdır. Kabızlığa evde en hızlı çözüm olarak görülen bu yeşillikler, dışkılara kütle ve ağırlık eklemeye yardımcı olur. Dolayısıyla bağırsaktan geçmelerini kolaylaştırır. Bir fincan pişmiş ıspanak 4.3 gram lif, brokoli ise sadece bir sapta (yaklaşık 150 gram), 3.6 gram lif içerir.

  • Fasulye, Bezelye ve Mercimek

Bu bakliyatlar diyetinize ekleyebileceğiniz en ucuz, lifli gıda grupları arasındadır. Bakliyatlar hem çözünmez hem de çözünür lifin karışımını içerir. Bu, ağırlık ekleyerek kabızlığı hafifletebilecekleri ve geçişi kolaylaştırmak için yumuşatabilecekleri anlamına gelir.

Velhasıl

Her şeyin başı sağlıklı beslenmek. Sağlıklı gıdalar ile beslenmek ve günlük hareketi artırmak pek çok hastalık için ve de kabızlık problemi için oldukça önemlidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

%d blogcu bunu beğendi: