Bebeğinizin gece boyunca uyuması için 5 ipucu

  • 5 Ekim 2020
  • 0
  • 174 kez okundu

Biri “bebek gibi uyumak” mı dedi? 

Ebeveynlere, bebekleri ile geçirdikleri ilk birkaç ayın sonunda “mışıl mışıl uyumak” ve “masum görünmek” anlamlarına sarıldıkları bu betimlemenin, “uzun uzadıya uyumak” gibi de bir anlamı olup olmadığını sorsalar, söze iç çekerek ve başlarını sağa sola hafifçe sallayarak başlayacaklarına eminim. Anne ve babaların en büyük hayali, gece boyunca kesintisiz uyuyan, mutlu bir bebeğe sahip olmak olabilir. Ancak bebeklerin ilk aylarda hafif bir uykuya sahip olması gayet doğaldır. Çünkü bebekler özellikle ilk aylarda geceleri de beslenme ihtiyacı duyarlar. Bunu bildirmek bebekler için ne kadar kolaysa, ebeveynler için o kadar zor ve yorucu olabilir. Bebekler, özellikle ilk haftalarda (yenidoğan döneminde) uyanmakta zorluk çekerler. Ancak biraz zaman sonra uyku, kimi ailelerde gerçek bir problem olabilir. Bu durumda önemli olan, bebeğin uyanık kalma süresini kısa tutmaktır. 1-2 saat uyanık olan bebeğinizi, uykusu geldiğini anladığınız an uyutmaya çalışmalısınız. Mızmızlanmasını, huysuzlaşmasını ya da ağlamasını beklerseniz biraz geç kalmış olabilirsiniz. Çok yorulmuş bir bebeği yatıştırmak, uyutmak ve uykuda tutmak çok daha zordur. Aslında tam da bu dönemlerde ebeveynlerin de uyumaya ve dinlenmeye en az bebekler kadar ihtiyacı vardır. Bebekler ile daha iyi ilgilenebilmek, eğlenerek ve de eğlendirerek zaman geçirmek yoğun enerji ister. Ebeveynler ise 5 dakika daha dinlenebilmek 🙂

 Bebeğinizin geceleri sık sık uyanmaması için yardımcı olabilecek 5 ipucunu aşağıda sizlerle paylaştık. Biraz olsun dinlenebilmenize yardımcı olurlarsa ne alâ…

Doyurucu beslenme

Bebeklerde beslenme ve uyku en önemli ikilidir. Bebek her ağladığında değil, belirli bir beslenme programının olması oldukça önemli ve faydalıdır. Doyurucu bir şekilde beslenen bebek, 2-3 saat kadar uyur ve dinç uyanır. Kısa süreli emzirilen bebekler daha çabuk acıkırlar ve uykuları oldukça düzensizleşir. Beslenme süreleri ilk 6 hafta, 20 ile 40 dakika arasında olabilir. Ancak anne kucağında 10 dakika beslenen bebek yorulur ve uykuya dalabilir. Bu noktada, beslenme boyunca uyanık kalma alışkanlığı edindirmek önemlidir. Bu, gece beslenmesinden sonra uyumalarını sağlamaya yardımcı olabilir. Örneğin, 01:00 sıralarında beslenmesi biten bebek, ortalama 04:00’e kadar uyuyabilir. 

   *Emzirme sırasında bebek uyuyakalırsa, tam beslenmesi için 10 dakika kadar uğraşabilirsiniz. Ancak bebek beslenmeyi veya uyanmayı reddederse, sorun etmeyin. Uykusundan uyandırılan bebek agresifliği yeni sorununuz olsun istemezsiniz eminim. Ancak üçten fazla tam beslenme olmadan uyku olmamasına özen gösterin. Unutmayın, bir rutininizin olması, uyku eğitiminde başarılı olmanız için önemlidir.

Uyku rutini oluşturun

Bebekler rutini severler ve bir sonraki adımda ne olacağını anlamak için can atarlar. Uyku zamanının geldiğinin sinyalini verebilmeniz için rutin oluşturmak önemlidir. Bir diğer önemli şey ise, bu rutinleri olabildiğince hızlı uygulamaktır. Kısa ve uzun süreli rutinler oluşturabilirsiniz. 

Uyku zamanı rutinleri tipik olarak 5-10 dakika sürer ve şunları içerir; 

  • Kundaklama
  • Nazik sallanma
  • Müzik

Uzun süreli rutinler 60 dakika kadar sürebilir ve şunları içerir;

  • Banyo
  • Masaj
  • Tam beslenme

Uyku ortamını sabit tutun

Akşamları veya genellikle uyudukları ortamın aynı olması, her gün aynı yerde uyumaya ve uyanmaya alışmasını kolaylaştıracaktır. İstediğiniz, tüm gece beşikte uyumasını sağlamak ise onun için yeni olan bu uyku alanına yavaşça alıştırmalısınız. Örneğin, gün içinde beşiği pencere kenarına koyabilirsiniz. Bu onu eğlendirebilir ve kendi kendine uykuya dalabilir. Gece beslenmesinden sonra da beşiği odanıza alabilirsiniz ve siz karşısında dans ederken ya da odanızı toparlarken sizi izlerken uykuya dalabilir. 

Geceyi gündüze çevirmeyin

Bebeğiniz gece uyandığında sakin kalmaya özen gösterin. Bebeği hemen yataktan çıkarmak ve ışıkları yakmak alışkanlık kazanması için zor olabilir. Işığı loş halde tutun ve çok ses yapmayın. Sakin bir sesle konuşun, hafif bir müzik açın veya bebeğinizin sevdiği bir şarkıyı sessizce söyleyin. Bebekler, anne sütünü veya biberonu tekrar uykuya dalmak için araç için kullanabilirler. Gece uyanan bebeğinizin gerçekten aç olup olmadığını kontrol edin. Eğer açsa, uyku öncesi beslenmesini biraz daha geç saate çekmeyi deneyebilirsiniz.

Besle – Oynat – Uyut – Tekrarla

Bebeklerin, uyanık oldukları süre zarfı içerisindeki rutinin ile tanışık olduğunu düşünüyorum. Rutinin tam olarak “besle-oynat-uyut” tekrarıdır. Bu şu demektir;

*Besle: İdeal olan tam beslenmeyi almaları gerekir.

*Oynat: Karşısında hunharca dans etmek, oyuncakları seslendirmek gibi pek çok şey olabilir.

*Uyut: Bu bir şekerleme veya uyku vakti olabilir.

Ve şuan korkunç gelen tüm bu şeylerin, günden güne azalarak biteceğini (en azından bir daha çocuk sahibi olana kadar ) hatta özleneceğini bilerek, dolayısıyla güzel anıların (şu an için) tek mimarı rolünü de severek gülümsüyor ve hadi! Baştan alıyoruz 🙂 

Unutmayın, tutarlılık anahtardır. Bu rutin, bebeğinizin bir sonraki adımı anlamasına yardımcı olacaktır.

Velhasıl

Rutin oluşturmak uyku düzeni ve alışkanlığı için harika bir yoldur. İster ilk kez bebek sahibi olun, ister üçüncü bebeğinize kucak açmış olun uyku alışkanlığı için rutininizin olması size kolaylık sağlayacak kilit noktadır. Bununla birlikte her bebeğin farklı olduğunu da unutmamak gerekir. Çocuğunuz hemen kabul etmez ve etmemekte ısrar ederse sorun etmeyin. Tanışın, anlayın ve başka bir rutin deneyin. Yine de yardıma ihtiyacınız olduğunu düşünürseniz, bir çocuk doktorundan yardım almayı deneyebilirsiniz. Mutlu bir bebek, mutlu ebeveynler demektir. Mutluluk, bir bebeğin dudak kıvrımıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

%d blogcu bunu beğendi: