Dekoratif görüntüsü sebebi ile iç mekanların sevilen bitkilerinden biri olan kaktüsler, hepimizin gözünde canlanan dikenli kaktüs ve dikensiz kaktüs (skulent) olarak ikiye ayrılır. Kaktüs bulunduğu ortama kolay uyum sağlayabilen, bakımı kolay bir çiçektir. Ancak yine de çürümemesi ve çiçek açması için dikkat edilmesi gereken birkaç nokta var.
Saksıya ekilen kaktüse 1-2 gün su verilmemelidir
Susuz kalmaya oldukça dayanıklı olan kaktüsler sık sık sulanmaya ihtiyaç duymazlar. Çok fazla sulamak köklerinin çürümesine sebep olabilir. Haftada 1 kez köklerini sulamak yeterlidir.
Kaktüsler çiçek açması ve cılız olmaması için güneşli ortamlarda bulunmalıdır
Burada dikkat edilmesi gereken tek şey uzun süre doğrudan güneş altında bırakmamaktır. Saatlerce güneş altında kalan kaktüs kızarmaya ve kararmaya başlar. Ev içerisinde yetiştirilen kaktüslerin çiçek açabilmeleri ve hızla gelişip büyüyebilmeleri için her gün bir süre güneşe çıkarılıp havalandırılması tavsiye edilir.
Ve elbette toprak seçimi
Kumlu toprak ve ponza taşı içeren topraklar kaktüsler için daha verimlidir.
Kaktüsler büyümeye başladıklarında saksıları değiştirilmelidir
Saksısına sığmayan bir kaktüsün gelişimi neredeyse durur ve çiçek açmaz. Kaktüs, çeşitli kap ve saksılarda büyütülebilir. Dikkat edilmesi gereken iki temel şey vardır. Suyu uzun süre tutan topraklardan kaçınmak ve kaktüsün boyutuna göre saksı değişimi yapmak.
Bir kaktüsün çiçek açmasına engel olabilecek şeyler
Ev çiçeklerinin bir çoğu tozdan etkilenir. Ve her bir çiçek farklı sulama biçimine ve aydınlatmaya ihtiyaç duyarlar. İhtiyaç duyduğu şekilde yetiştirilen her bitki varsa çiçeklerini açacak yoksa yapraklarını canlı tutacak, parıldayacaktır. Yanlış uygulandığı veya dikkat edilmediği takdirde kaktüslerin gelişimini olumsuz etkileyecek etkenler şunlardır;
- Toz
- Aydınlatma
- Gübreleme
- Sulama
- Dikim yöntemi
- Sulama