Oksijen, temiz hava, alerji… Hangi bitki neye iyi geliyor?

  • 25 Aralık 2020
  • 0
  • 178 kez okundu

Geçmişten günümüze ister dekorasyon amaçlı olsun ister ilgi duyulsun da bulundurulsun hemen her mekanda doğa güzelliği ile parıldayan bir köşe, bir cam önü, bir balkon, hiç olmazsa bir masa bulunuyor. Bulunduğu yerin enerjisi ve ilgilenen kişinin stresi üzerinde olumlu etkileri olan bitkilerden bazıları bunlarla sınırlı kalmayıp hava ve oksijen içinde olumlu etkiler sağlıyor. Yatak odası için ideal bitki hangisidir? Alerjisi olanlar hangi bitkiyi tercih etmeli? gibi sorular veya hava temizliği, bol oksijen gibi kriterler ile bir bitki seçmek istiyorsanız öneri niteliğinde yeşillendirdiğimiz cevaplarımız işinizi kolaylaştırabilir.

Aşk Merdiveni (Eğrelti otu)

Diğer adı ile Nephrolepis Exaltata, yaklaşık 30 eğrelti otu türünün bir cinsidir. Toksik maddeler ile savaşan bu canım bitki depresyon ve baş ağrısı şikayetlerine iyi gelir. Nephrolepis’in pek çok türü vardır. Çevresine iki metreye kadar yayılabilir. Ve bana kalırsa en güzel özelliği yılın her dönemi yeşil olmasıdır. Asitli topraklardan hoşlanır. Yazın bolca sulanmak, yapraklarında su damlacıkları hissetmek istese de kış döneminde su isteği azalır. Yarı gölge bir ortam sağlıklı gelişmesi için önemlidir. Üzerine aşırı güneş ışığı gelmesi durumunda yaprakları kuruyabilir. Aşk merdiveni çiçeğine ismini veren hikayesi ise şu şekildedir;

Aşk Merdiveni çiçeğinin hikayesi

Nephrolepis’ ne yapılırsa yapılsın bir türlü yapraklarının kuruyup dökülmesine, solmasına ve gelişip büyüyememesine bir çözüm bulunamıyormuş. Bir gün yanına, yeni boy atmış, capcanlı bir aşk merdiveni çiçeği koyulmuş. Yeni koyulan aşk merdiveni büyüyüp serpildikçe eski aşk merdiveni çiçeği de bir o kadar büyüyüp canlanmış. Bu durumun “aşka gelmek” olarak değerlendirilmesi sonucunda da çiçeğin ismi “aşk merdiveni çiçeği” olarak kalmış.

Aloe Vera

Sarısabır olarak da bilinen Aloe Vera, zambakgiller ailesinden ve bol oksijen denince akla gelen ilk bitkilerdendir. Pek çoğumuz bitkilerin gündüz karbondioksit alıp, oksijen verdiğini geceleri ise tam tersini yaptıklarını biliriz. Aloe Vera’nın en güzel özelliklerinden biri ise geceleri de oksijen salmaya devam etmesidir. Çok uzun süre ve dik açı ile güneşe maruz kalmak bitkiyi strese sokar ve yapraklarının rengi kahverengileşir. Bu renk değişimi aloe vera çiçeğinin “beni gölgeye alın” deme şeklidir. Nemli, aydınlık ve havadar ortamları seven aloe vera yapraklarına su değmesini sevmez. Yapraklarına değen su, hava ile temas edip hızlıca kuruduğunda mantar hastalıklarına sebep olabilir. Bahçe veya balkonda yarı gölge, ev içerisinde ise mutfak gibi nemli ve sık sık havalandırılan bölümler aloe vera için gayet uygundur. Bol oksijen sağlamasının dışında cildi yumuşatması, yanık tedavisinde kullanılması ve bağışıklık sistemini harekete geçirmesi aloe veranın faydaları arasındadır.

Barış Çiçeği (Yelken Çiçeği)

Spatifilyum adı ile de bilinen barış çiçeği, yatak odasındaki havayı temizleyerek geceleri rahat bir uyku sağlar. En bilinen özelliği zambağa benzeyen beyaz çiçekler açmasıdır. Barış çiçeğinin çeşitli cinsleri vardır. Örneğin, bir veya iki çiçek açan ya da çok fazla çiçek açan cinsini görebilirsiniz. Spatifilyum gelişirken bazı yaprakları kuruyabilir. Bu çiçeğinizin öldüğü anlamına gelmez. Bir iki yaprağın kuruması önemsenmeyebilir. Ancak 7-8 yaprağın kuruması bir sorun olduğu anlamına gelir. Gelişimi sırasında güneşe maruz kalan yaprakları eğilebilir. Bunun olmaması için çiçeğinizi haftada bir çevirmelisiniz. Bu şekilde orantılı bir şekilde büyümesi çiçeğiniz kadar sizi de memnun edecektir.

Areka Palmiyesi

Yatak odasında bulunması faydalı bitkiler arasında bulunan Areka Palmiyesinin bilinen birkaç farklı ismi vardır. Bunlar, Dypsis Lutescens, altın kamışı avuç içi, sarı palmiye ve kelebek avuç içidir. Areka palmiyesi, kirli havayı temizlemesinin yanı sıra soğuk algınlığı ve sinüs problemleri yaşayan insanlar için ideal bir bitkidir. Palmiyeyi andıran yaprakları dolayısıyla özellikle iç mekan dekorasyonda sıklıkla tercih edilen bitkiler arasında yer alır. Ancak birçok bitkiye kıyasla bakımı biraz daha fazla özen gerektirir. İç mekanda sağlıklı gelişmesi ve fayda sağlayabilmesi için dikkat edilmesi gereken birkaç husus vardır. Bunları madde madde sıralayacağım çünkü herhangi birinin eksik yapılması/olması bitkinizin mutsuz olmasına ve gelişiminin durmasına neden olacaktır.

Areka Palmiyesi bakımının püf noktaları

  • Konumlandırırken yapraklarının herhangi bir cisme temas etmemesine dikkat edilmelidir. Temas etmesi durumunda yaprak uçlarında kurumalar meydana gelir.
  • Gün ışığından fazlaca yararlanmak isteyen bir bitkidir. Özellikle perde arkası ışığı gibi filtrelenmiş gün ışığını çok sever.
  • Cereyan, esinti, aşırı sıcak veya aşırı soğuk ortamlarda bulunması da yine yaprak uçlarında kurumalara ve gelişiminin durmasına sebep olur.
  • Sulaması yazın sık, kışın daha az yapılmalıdır. Çoğu bitkide olduğu gibi toprak nemi kontrol edilerek sulanmalı ve suyun saksıya eşit olarak şekilde yayılmasına dikkat edilmelidir. Gövdeye değen su, hava ile teması sonucunda hızlıca kuruduğunda mantar hastalığına sebebiyet verebilir.
  • Hatalı sulamadan kaynaklı oluşan mantar hastalığının belirtisi gövdesinde meydana gelen siyah noktalardır.

Kurdele Çiçeği

Diğer adı ile Chlorophytum, NASA onaylı havayı temizleyen bitkiler listesindeki ilk üç bitkiden biridir. İç mekan bitkilerinden havayı en iyi temizleyen bitkiler arasında olmasının yanı sıra toz alerjisi olanlar için de gayet ideal bir bitkidir. Kurdele çiçeğinin yetiştirilmesi ve bakımı oldukça kolaydır. İster güneş olsun ister gölge, bulunduğu yere kolayca uyum sağlar ve susuzluğa karşı dayanıklıdır. Yine de çok fazla güneş veya aşırı soğukta bırakmak çiçeğin yaprakları için sağlıksızdır. Dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise bulunduğu ortamda başka bir cisim ile temasta bulundurulmamasıdır.

Velhasıl

Özen ile yapılan her şeyin sonunda bizi, emeklerimizin karşılığı diyebileceğimiz bir güzelliğin beklediğini biliriz. Yukarıda saydığımız bitkiler, görsel güzelliğin yanı sıra sağlık için de fayda sağlayan dolayısıyla da ev içerisinde bakımı ideal olan bitkilerdir. Kısaca şunu söylemek istiyorum sevgili bitki sever; “sevgisini katmak” deyimini bitkileriniz üzerinde de gerçekleştirir, ilgi gösterirseniz bir süre sonra yalnızca baktıkça gülümsemek ile kalmaz bir de kendinize ve ailenize güzel/temiz nefesler armağan etmiş olursunuz. 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

%d blogcu bunu beğendi: